Urheilupiirit ovat olleet viime aikoina hullaantuneita painotettuihin hulavanteisiin, mutta onko kyseessä huuhaa vai tehokas liikuntaväline? Artikkelimme ottaa kantaa tähän liikuntapiirejä kuohuttavaan kysymykseen. Lisäksi annamme muutamia vinkkejä, joiden avulla aloittelijakin pääsee alkuun hulavanteen kanssa harjoittelussa.

Hulavanne on tehokas liikuntaväline

Hulavanteen pyörittämisen on todettu olevan tehokasta liikuntaa, joka saa vyötärön kapenemaan. Jo 15 minuuttia kestävällä päivittäisellä treenillä voi kaventaa vyötäröä useiden senttien verran. Hulavanteen pyörittäminen nimittän harjoittaa vatsalihaksia tehokkaasti. Samalla kehonhallinta kehittyy ja treenaaja pääsee myös pitämään treenaamisen aikana hauskaa. Monelle treenaajalle hulavanteen pyörittäminen tuo mieleen lapsuuden, joten samalla on mahdollista palata myös lapsuusmuistoihin. Lisäksi hulavannetreenejä voi tehdä sisällä ja ulkona. Samalla vatsarasva palaa tehokkaasti. Osa vanteista menee näppärästi pieniin osiin, joten vannetta on mahdollista kuljettaa helposti mukana vaikka matkoilla. Näin treenata voi melkein missä ja milloin vain.

Kuinka pääsen alkuun hulavanteen kanssa?

Alussa painotetun hulavanteen pyörittäminen saattaa tuntua haastavalta. Etenkin vasta-alkajan kannattaa keskittyä hulavannetreenin alussa pyörittämiseen liittyviin ykkös- ja kakkosliikkeisiin. Vasta kun nämä perusliikkeet sujuvat, kannattaa siirtyä seuraaviin liikkeisiin. Näin liikkeistä alkaa pikkuhiljaa tulla hallittuja.

Liikesarjoja kannattaa toistaa joko järjestyksessä, mutta niistä voi koostaa myös erilaisia treenejä. Treeneissä on mahdollista vaihdella liikkeitä oman mielen mukaan. Etenkin harjoittelun alussa on tärkeintä pyrkiä pitämään vanne liikkeessä ja pitämään hauskaa. Jos painotetun hulavanteen pyörittäminen tuntuu liian haastavalta, voit kokeilla pyörittämistä myös aivan tavallisella hulavanteella. Myös tavallsien hulavanteen pyörittäminen vyötäröllä auttaa aktivoimaan kehosi syviä lihaksia, jotka tukevat kehoasi. Perusliikkeen hallitseminen onkin tärkeintä, jotta hulavanteen pyörittäminen alkaisi onnistua.

Aivan ensiksi sinun tulee heilauttaa hulavanne liikkeelle. Liikkeessä vanne pysyy, kun heijaat lantiotasi edestakaisin. Voit tehdä heijaavaa liikettä joko edes-takaisessa suunnassa tai sivulta toiselle. Pyöritä vannetta vyötärölläsi.

Muista keskittyä pieneen liikkeeseen lantiolla. Hulavannetta ei tulisi pyörittää koko kehon voimin, vaan lanteen pitäisi olla se kehonosa, joka tekee töitä. Ellei hulavanne oikein pysy ylhäällä, kannattaa kokeilla jalkojen asennon vaihtamista. Kokeile vaikkapa siirtää toista jalkaasi aavistuksen verran eteenpäin. Tai kokeile avata jalkojasi, siten että seisot aiempaa leveämmässä asennossa.

Voit myös kokeilla, että käännyt hitaasti hulavanteen mukana. Tällöin vartalosi tekee hitaasti ympyrää hulavanteen pyörimissuuntaan.